programi
5mitov
procesprisotnosti
Hoja po žerjavici

Se upate soočiti s samim seboj?

Po žerjavici ne hodimo z nogami, temveč z glavo

Najbrž ste že slišali ali pa v TV oddaji gledali hojo po žerjavici in vas je takrat zamikalo, da bi to enkrat poskusili tudi sami. O temu starodavnemu ritualu ali adrenalinski izkušnji, kot mu nekateri pravijo, smo pokramljali s Franjom Trojnarjem iz Maribora, ki vodi »vroče« delavnice že dvanajst let in je v tem času popeljal čez žarečo preprogo preko 2500 ljudi. Franjo si je z veliko mere kreativnosti in pomirjujočim pristopom med ljudmi ustvaril izjemno zaupanje, kar je pri takšnem obredu še posebej pomembno. Franjo Trojnar je med drugim tudi mojster reikija in avtor slovenske knjižne uspešnice "Vizija uspeha«.

Kako ste pravzaprav prišli na idejo o vodenju hoje po žerjavici?

Bilo je pred dvanajstimi leti v Mariboru, ko sem se odzval povabilu prijateljev in šel z njimi samo na ogled tega prastarega rituala. Toda, ko sem videl, da so vsi udeleženci brez kakršnih koli problemov prehodili ognjeno pot, sem tudi sam zbral pogum in se sprehodil čez žarečo preprogo. Izkušnja me je navdušila, kajti doživel sem globoko sprostitev in ponoči sem sanjal, kot da letam po zraku. To je lahko prispodoba, da sem si po dolgih letih upal izstopiti iz kletke življenja. No, na naslednjih obredih sem pomagal pri organizaciji in izvajanju programa, toda mnogi ljudje so mislili, da sem jaz vodja rituala. To je bil očiten znak, da moram začeti voditi hojo po žerjavici. Ob mojem prvem vodenju sem popeljal čez žarečo žerjavico kar 80 ljudi.

Zaradi kakšnih razlogov pa se ljudje odločijo iti v direktno izkušnjo z Ognjem?

Hojo po žerjavici izvajajo po vsem svetu v različnih kulturah, uporabljajo pa jo za zdravljenje in očiščenje škodljivih vplivov in razvad ter prebuditev življenjskih energij. Kot zanimivost naj navedem, da so nekatera stara ljudstva vodila čez žarečo preprogo tudi živino, ker naj bi jih s tem očistili škodljivih vplivov na človeka. V današnjem času se ljudje odločajo za tovrstno izkušnjo predvsem iz treh razlogov:

1. Premaknemo meje svojih sposobnosti.

To, proti čemer so nas že kot otroka svarili: ne hodi k ognju, beži stran od ognja, da se ne spečeš, počnemo sedaj namerno. Moči ognju se preprosto prepustimo in tako prvič doživimo uspeh, za katerega se nam ni bilo treba bojevati. Ta izkušnja nam pomaga tudi v vsakdanjem življenju, ko se pred nami pojavi na videz nepremostljiva ovira, kajti takrat se spomnimo izkušnje z žerjavico in si rečemo: "Tudi takrat je bilo videti nemogoče, pa mi je uspelo!"

2. Spoprimemo se s strahom.

Strah je največja zavora za razvoj naših sposobnosti. Naredili bi to in ono, lotili bi se novega posla, če nas ne bi bilo strah. Po hoji po žerjavici dojamemo strah kot normalen pojav, ki nas ščiti, je koristen in ne bi mogli živeti brez njega. Pri hoji po žerjavici se strahu zavedamo, ga ne potiskamo, priznamo si ga in gremo skozi njega. Ognju žrtvujemo bolezen, strahove, slabe navade, sebičnost, zavist in vse nezaželene lastnosti, da nas varno pusti čez. Ameriški Indijanci si predstavljajo, kako jih duh ognja drži za roko in jih pelje čez. V Grčiji nosijo udeleženci v rokah ikone, ki jim pomagajo varno čez ogenj.

3. S hojo po žerjavici prebudimo notranji ogenj, našo energijo, ki je v nas zablokirana.


Kajti ravno pomanjkanje energije nas naredi strahopetne. Ali drugače povedano - svojega feniksa, ki je na ta trenutek komaj čakal, prebudimo iz pepela. S tem ko se odločimo, da gremo bosi čez razbeljeno žerjavico, prevzamemo odgovornost za svoje početje. Nihče ne more prevzeti te odgovornosti namesto nas, ne mojster ne preostali udeleženci. Prevzamemo jo mi sami, pri polni zavesti. S tem, ko gremo čez žerjavico prebudimo svoje skrite moči, zraste nam samozavest in od tega trenutka se bolj zanesemo nase. Postanemo dovolj zreli, da lahko uspemo ter tako uresničimo svoje sanje in začnemo živeti po svoji volji. Na ta način postanemo režiser in glavni igralec v igri našega življenja.

Ali je več žensk ali moških?

Za spoznanje več žensk, ki so očitno bolj pogumne kot moški. Tu je potrebno razum »izklopiti«, to pa očitno povzroča kar precej preglavic mnogim predstavnikom robustnejšega spola.

Ali se nekateri ljudje udeležijo rituala s kakšnim prav posebnim namenom?

Spomnim se nekega gospoda, ki se je želel odvaditi odvisnosti od alkohola. To mu je tudi uspelo in ko se je tistega večera peljal proti domu, so ga dvakrat ustavili policaji in ga vprašali če je vinjen. Samozavestno jim je odvrnil, da je v povsem prisebnem stanju. Kar nekaj ljudi je s pomočjo žerjavice tudi prenehalo s kajenjem, neka mlajša udeleženka pa je pri obredu »skurila« strah pred moškimi in si je kmalu zatem našla fanta.


Kdaj v človeku dozori odločitev za hojo po žerjavici?

Na Gorenjskem je zelo preprosto: ljudje se odločijo takrat, ko plačajo hojo po žerjavici. V tistem hipu je za Gorenjca najtežji del rituala opravljen. Ni se še zgodilo, da bi kakšen Gorenjc plačal in potem ne bi prišel na žerjavico. (smeh) Tudi sicer obred vključuje veliko smeha, zabave, imamo namreč tudi smejalne meditacije in nekateri ljudje se v življenju še niso toliko nasmejali kot prav pred hojo po žerjavici. Vsa priprava je namenjena temu, da se premaknemo v vrhunsko stanje. To stanje je podobno kot pri mladih po dveh urah plesa v diskoteki. Smo sicer pri polni zavesti, toda malce odštekani. Med pripravami pojemo tudi mantro OM, ki nam pomaga izklopiti razum, kajti on nas neprestano opominja na temperaturo ognja. Gre tudi za skupinsko energijo, v kateri vsi podpiramo drug drugega in verjamemo, da nam bo uspelo.

Kaj pa tisti ljudje, ki imajo iz preteklosti slabe izkušnje z ognjem?

Tudi takšni ljudje lahko presežejo strah pred ognjem. Na enem ritualu sem vodil trideset psihiatrov in eden od njih je imel zelo neprijetno izkušnjo iz otroštva, ko se mu je vžgala obleka. Sprva si ni upal iti čez žarečo preprogo, potem pa sem mu ponudil roko in sva skupaj prehodila ognjeno pot. Po uspešno prehojeni poti je jokal kot otrok. Potem je še sam prehodil žerjavico in še utrdil svojo dragoceno izkušnjo. Vsi psihiatrijski procesi mu torej niso nič pomagali, ampak je v njem naredilo spremembo neposredno soočenje s strahom pred plamtečo se energijo Ognja.
 
 
IZOBRAŽEVANJE, IN PODJETNIŠKO SVETOVANJE  ANA MARIJA TROJNAR  s.p.
vizijauspehaBetnavska 11, 2000 Mariborvizijauspeha Tel.: 02/32 00 450vizijauspehaGSM: 041/695 171vizijauspehaE-pošta: trojnar@t-2.net